Tags: Links
All Categories
Featured
Table of Contents
Deze wordt niet opgelegd in de regelgeving inzake ruimtelijke ordening, maar in het bosdecreet en zijn uitvoeringsbesluiten. Vellen van bomen Voor het vellen van hoogstammige bomen, alleenstaand, in groeps- of lijnverband is een stedenbouwkundige vergunning nodig, als ze geen deel uitmaken van een bos. Als hoogstammige boom wordt beschouwd elke boom die op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld een stamomtrek van 1 meter heeft.
Als aanmerkelijke reliëfwijziging wordt onder meer beschouwd elke aanvulling, ophoging, uitgraving of uitdieping die de aard of functie van het terrein wijzigt. Enkele voorbeelden van reliëfwijzigingen waarbij de aard of functie van het terrein wijzigt, zijn het afgraven van een 10 centimeter dikke humuslaag in natuurgebied, of het aanleggen van parkeerplaatsen op een weiland in landbouwgebied door het ophogen met steenslag.
Maar ook als de aard of functie van het terrein dezelfde blijft, kan een reliëfwijziging aanmerkelijk zijn, omwille van zijn omvang. Reeds jarenlang wordt hiervoor meestal het criterium van 50 centimeter gehanteerd, ook al staat dit niet letterlijk in de regelgeving. Is de ophoging of uitgraving groter, dan is doorgaans een vergunning vereist.
Gebruik van een grond Men heeft een stedenbouwkundige vergunning nodig voor: het opslaan van gebruikte of afgedankte voertuigen, van allerhande materialen, materieel of afval ; het parkeren van voertuigen, wagens of aanhangwa- gens; het plaatsen van één of meer verplaatsbare inrichtingen die voor bewoning kunnen worden gebruikt, zoals woonwagens, kampeerwagens, afgedankte voertuigen, tenten ; het plaatsen van één of meer verplaatsbare inrichtingen of rollend materieel die hoofdzakelijk voor publicitaire doeleinden worden gebruikt (bijgebouw hoeve).
Worden als hoofdfunctie beschouwd: wonen; verblijfsrecreatie; dagrecreatie; landbouw in de ruime zin; handel, horeca, kantoorfunctie en diensten; industrie en ambacht. Wijzigen van aantal woongelegenheden Er is een vergunning nodig voor het wijzigen van het aantal woongelegenheden die bestemd zijn voor de huisvesting van een ❙ 49 ❙ WETGEVING STEDENBOUW gezin of een alleenstaande, ongeacht of het gaat om een eensgezinswoning, een etagewoning, een flatgebouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer (eiken bijgebouw pakket).
Reclamepanelen en uithangborden In principe is voor de plaatsing van publiciteitsinrichtingen of uithangborden een vergunning nodig (ramen bijgebouw). Een aantal zaken zijn vrijgesteld van vergunning: de bevestiging aan een vergund gebouw van niet-lichtgevende uithangborden, met een totale maximale oppervlakte van 4 vierkante meter; publiciteitsinrichtingen die voortvloeien uit wettelijke of reglementaire bepalingen; publiciteitsinrichtingen die enkel infor- matie van de overheid bevatten of deel uitmaken van sensibiliseringscampagnes van de overheid; door de overheid beschikbaar gestelde dragers met het oog op socio-culturele en politieke affichage; verkiezingspubliciteit, op voorwaarde dat gezamenlijk aan de vastgelegde voorwaarden is voldaan; publiciteitsinrichtingen, aangebracht op een onroerend goed, waarbij wordt bekendgemaakt dat dit goed te koop of te huur is, op voorwaarde dat de totale maximale oppervlakte niet meer bedraagt dan 4 vierkante meter en dat de publiciteitsinrichting ten laatste 14 dagen na de verhuring of verkoping wordt verwijderd; Recreatieve terreinen Voor het aanleggen of wijzigen van recreatieve terreinen, waaronder een golfterrein, een voetbalterrein, een tennisveld of een zwembad is een vergunning nodig.
Een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening bijvoorbeeld kan een stedenbouwkundige vergunning verplicht stellen. Zo kan een gemeentelijke verordening een vergunningsplicht invoeren voor het schilderen van gevels. Ook kan een gemeentelijke verordening bepalen dat in die gemeente altijd een vergunning nodig is voor het vellen van bomen, ook al gelden er in Vlaanderen normalerwijze een aantal vrijstellingen.
vergunning nodig? - meldingsplicht? Wie een kleine ingreep aan zijn woning wil doorvoeren, kan dat vanaf 1 december 2010 sneller en met minder administratieve verplichtingen. Voor een aantal werken is een stedenbouwkundige vergunning niet langer nodig en voor andere werken wordt de stedenbouwkundige vergunning vervangen door een meldingsplicht; zoals: het openbreken van een gevel voor het plaatsen van een grote raampartij; interne verbouwingswerken die gepaard gaan met stabiliteitswerken; het oprichting van bijgebouwen, met een maximale oppervlakte ❙ 50 ❙ van 40m² en eveneens voor niet overdekte constructies (terras, zwembad, vijver, …) waarvan de oppervlakte samen maximaal 80m² bedraagt (overkapping bijgebouw).
Twintig dagen na het indienen van dit formulier, kan u al met de werken beginnen. eiken bijgebouw pakket. Uw project moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, dus win steeds informatie in bij uw gemeentelijke dienst stedenbouw. Zowel de vrijstelling als de melding van werken zijn niet geldig als ze strijdig zijn met andere regelgeving zoals: beschermde erfgoed, verkavelingvoorschriften, lokale plannen (APA, BPA, RUP).
Stabiliteitswerken aan voorgevels zijn altijd aan een vergunning onderworpen. Vrijstelling Onderhoudswerken zijn vrijgesteld van de stedenbouwkundige vergunningsplicht, zoals: - het vervangen van ramen (glas en schrijnwerk). - het vervangen van pleisterwerk - poolhouse bijgebouw. - het herstellen van kapotte verhardingen. - het vervangen van kepers, panlatten en leien op het dak door nieuwe kepers, panlatten en leien, zonder vervanging van de dragende balken (het dakgebinte).
Het kan dan bijvoorbeeld gaan over het plaatsen van voorzetrolluiken, dakvlakvensters, steenstrips, gevelisolatie, ... Deze handelingen zijn wel vergunningssplichtig als ze aan de voorgevel worden uitgevoerd, omdat ze het uitzicht van de straat kunnen beïnvloeden. Binnenverbouwingen zonder stabiliteitswerken zijn ook vrijgesteld, zoals: - het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer.
- het inrichten van slaapkamers in de zolder. Voert u deze werken uit om de functie van het pand te wijzigen, om meer wooneenheden te creëren of om uit te breiden, dan gelden andere vergunningsge- bonden regels - betonnen bijgebouw. Melding Werken met betrekking op de stabiliteit van de constructie, uitgevoerd binnen in de woning, aan zijgevels, achtergevels of aan het dak zijn meldingspichtig.
- het vervangen van dragende balken van het dak door nieuwe dragende balken - het geheel of gedeeltelijk herbouwen of vervangen van buitenmuren (poolhouse). Voert u deze werken uit om de functie van het pand te wijzigen, om meer wooneenheden te creëren of om uit te breiden, dan gelden andere regels (bijgebouw erfgrens buren).
Ook een tijdelijke gebruikswijziging van een gebouw, met een maximale duur van negentig (90) dagen per jaar, is van vergunning vrijgesteld. (bv. een fruitbedrijf dat tijdens het oogstseizoen een garage tijdelijk gebruikt als verkoopsruimte). OPSPLITSING Een huis opdelen in appartementen, kamerwoningen of studio’s is altijd en overal vergunningsplichtig, zelfs als je hiervoor geen bouwwerken uitvoert.
Vrijstelling Het verbouwen van een woning tot zorgwoning, zonder uitbreiding en zonder dat dit gepaard gaat met constructieve werken, is vrijgesteld van de vergunningsplicht. ❙ 51 ❙ WETGEVING STEDENBOUW Melding Het verbouwen van een woning tot zorgwoning zonder uitbreiding maar met constructieve werken is meldingsplichtig. Voor de uitbreiding hebt u immers ook vaak een stedenbouwkundige vergunning nodig.
Vrijstelling Er geldt onder voorwaarden een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin - houtskelet bijgebouw. Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend. De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen: - een hoogte van 3 meter niet overschrijden.
- in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven. omgevingsvergunning bijgebouw. - in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden: - in ruimtelijk kwetsbaar gebied - in een oeverzone, afgebakend in een bekken- of deelbekken- ❙ 52 ❙ beheersplan.
Een voorbeeld: U wil in uw achtertuin een vrijstaand tuinhuis plaatsen. eikenhouten bijgebouw prijzen. Momenteel heeft u al een serre van 15 m² staan. Het vrijstellingsbesluit maakt het u mogelijk om zonder stedenbouwkundige vergunning en zonder melding een tuinhuis te bouwen dat 25m² groot is (want 15 + 25 = 40). Naast de maximale oppervlakte moet u ook rekening houden met een maximale hoogte van 3 meter en de afstanden tot de perceelsgrenzen.
UITBREIDEN Voor het uitbreiden van een woning is als basisregel steeds een stedenbouwkundige vergunning nodig; toch volstaat in sommige gevallen een melding. Melding Voor de aanbouw van bijgebouwen aan de woning zoals een veranda, een carport tegen de zijgevel, een annex met bijkeuken of een kleine gelijkvloerse uitbreiding wordt de vergunningsplicht onder voorwaarden vervangen door een meldingsplicht (bouwpakket eiken bijgebouw) (poolhouse).
De bestaande aangebouwde bijgebouwen, zoals veranda’s en bijkeukens moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte. De meldingsplicht geldt enkel voor aangebouwde bijgebouwen die: - niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond - bijgebouw 4 letters. - de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen. - in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven.
Table of Contents
Latest Posts
Container Huis Bouwen
Modern Huis Bouwen I Vroombouw
Kosten Verdieping Op Huis Bouwen
More
Latest Posts
Container Huis Bouwen
Modern Huis Bouwen I Vroombouw
Kosten Verdieping Op Huis Bouwen